Edvin

Identifiera din TIG-brännare

Du har nog stött på termer som Lilla Linde, Stora Linde, WP17, Gasflöde, Gaskåpa, Gaslins, Nozzle, Spännhuv osv. Vi tänkte försöka reda ut dessa under en serie blogginlägg, vilka handtag finns det och hur identifierar man dessa, vilka delar passar till vilka handtag, vad är gaslins och hur ska man tolka lilla Linde och stora Linde.

I det här blogginlägget kommer vi gå igenom hur man identifierar sitt handtag, du kanske har ett originalhandtag från din Parweldmaskin och söker tillbehör men vet inte vilket handtag du har och därför blir det svårt att hitta delar. Du kanske söker nytt handtag och behöver förstå lite mer för att bilda dig en bättre uppfattning om de mest vanliga handtagen.


Handtag

Vi börjar reda ut begrepp kring handtag. När vi pratar om handtag så menar man oftast det du håller i handen, själva brännaren - kort sagt det är det här du svetsar med och resten är tillbehör. Men det finns väldigt många beteckningar för dessa olika handtag och oftast så är det något i stil med WP (Fler beteckningar finns) följt av en eller två siffror, det vanligaste är “17” handtag men även “9”, nummer 18, WP26, SR20 etc. finns. Dessa olika nummer brukar oftast fördelas i två olika huvudgrupper:

  1. Här ingår handtag med nummer 9 och 20, oftast kallade WP9, WP20.
  2. Här ingår handtag med nummer 17, 18 samt 26, oftast kallade WP17, WP18 och WP26. 

Beteckningen WP kan ibland även vara SR eller liknande - detta är väldigt beroende av vem som tillverkat handtaget och vilket material som används men det är känt bland svetsare att det oftast är WP man pratar om följt av SR men det finns även fler. Ibland är det även så att större tillverkare som exempelvis Parweld har egentillverkade handtag och dom döljer vilken “standard” det är och tar fram ett eget artikelnummer och hoppar över att nämna vilken huvudgrupp de tillhör.


Identifiera ditt handtag

Nu har du kommit så långt att du börjat förstå att det finns några olika typer av handtag, men du har nog också börjat fundera på att handla tillbehör och insett att det vissa tillbehör är för handtag WP9/WP20 och andra tillbehör för WP17/WP18/WP26. Det finns några sätt att identifiera vilken huvudgrupp ditt handtag faller under och det enklaste brukar oftast vara att titta på handtagets hals, där brukar det oftast stå någon beteckning i stil med det vi skrivit om ovan. 





Om det inte står något på handtagets hals så måste man gänga av tillbehören för att mäta vilken gänga det är i brännaren enligt:

  1. WP9/WP20 har UNF 5/16”x24 och mäter cirka 6,9mm innerdiameter
  2. WP17/WP18/WP26 har UNF 3/8"x32 och mäter cirka 8,6mm innerdiameter

Övriga beteckningar brukar förekomma men det viktigaste att ha med sig när du söker tillbehör är numret för att veta om du har brännare av den mindre eller större typen


Linde - Lilla eller Stora

Detta begrepp är också något som förvirrar väldigt många där ute när de ska köpa tillbehör till sina brännare, vad är det som gäller egentligen - har du lilla eller stora Linde? Det är bara i Sverige vi har stött på att man använder begreppet Linde i större utsträckning och därför kan de blir förvirrande när man söker delar

Detta gäller om Linde:

  • Lilla Linde avser tillbehör till brännare med gänga UNF 5/16”x24 (Ytterdiameter ca 7,9mm) och passar WP9/WP20
  • Stora Linde avser tillbehör till brännare med gänga UNF 3/8”x32 (Ytterdiameter ca 9,3mm) och passar WP17/WP18/26

Olika brännare

Nummer

Grupp

Strömstyrka

Elektrod

Kylning

9 / WP9 / SR9

1

125 A

Upp till 1,6mm

Luftkyld

17 / WP17 / SR17

2

150 A

Upp till 2,4mm

Luftkyld

18 / WP18 / SR18

2

350 A

Upp till 4mm

Vattenkyld

20 / WP20 / SR20

1

250 A

Upp till 3,2mm

Vattenkyld

26 / WP26 / SR26

2

250 A

Upp till 4mm

Luftkyld


Sammanfattning

För att sammanfatta det som vi skrivit om ovan så har vi gjort en bild som kan komma till nytta när man ska identifiera sitt handtag